Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Η ψυχολογία των χρωμάτων στο περιβάλλον σας!



Τα χρώματα επιδρούν σημαντικά στην αντίληψη, τα συναισθήματα μας ακόμα και στις σχέσεις μας με τους άλλους. Κάθε χρώμα, πιθανό να ξυπνήσει διαφορετικές αναμνήσεις ή μπορεί να μας εμπνεύσει για καινούργιες ιδέες. Υπάρχουν χρώματα που μας στεναχωρούν και μας βαραίνουν , ενώ άλλα μας δημιουργούν μια ευχάριστη διάθεση ή ακόμα και χαλάρωση. Οι ψυχολόγοι ερευνητές έχουν αφιερώσει αρκετό χρόνο για να καθορίσουν τις επιδράσεις των χρωμάτων στον άνθρωπο.
Ποιο χρώμα σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα; Πως σας κάνει το κάθε χρώμα να αισθάνεστε; Ποιο χρώμα σας γεμίζει ζεστασιά και σας δίνει την αίσθηση της ασφάλειας; Αφού ανακαλύψετε το δικό σας χαλαρωτικό χρώμα , διαβάστε και για τις γενικές επιπτώσεις των χρωμάτων στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες. Πιθανό με κάποιες από αυτές τις επιπτώσεις να διαφωνείτε και είναι απόλυτα λογικό! Οι επιπτώσεις αυτές δείχνουν μια γενική τάση , αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζονται με την δική σας άποψη για τις επιπτώσεις του κάθε χρώματος σε εσάς.

Το άσπρο και το μαύρο : Ακραία και βασικά χρώματα.Το μαύρο είναι αρκετά έντονο και τραβάει την προσοχή. Κάνει τους χώρους να φαίνονται μικροί και περιοριστικοί και είναι σχετικά καταθλιπτικό αφού δημιουργεί μια βαριά και πένθιμη ατμόσφαιρα. Το μαύρο , σε χώρους όπως η κρεβατοκάμαρα, μπορεί να σας προκαλέσει εφιάλτες και ανήσυχο ύπνο.

Από την άλλη , το άσπρο είναι ψυχρό και απόμακρο. Πιθανό να έχει χαλαρωτική επίδραση σε κάποιους ανθρώπους αλλά δεν μπορεί να δημιουργήσει κάποιο έντονο συναίσθημα. Αντανακλά το φως για αυτό πιθανό να ενδυναμώσει την διάθεση σας.
Καφέ – μπεζ : Γήινα χρώματα που ανάλογα με τους τόνους τους , μπορούν να σας χαρίσουν αίσθημα χαλάρωσης και ασφάλειας μιας και υποσυνείδητα ξυπνούν την επαφή του ανθρώπου με την φύση και την ασφάλεια που η επαφή αυτή εμπνέει.
Πορτοκαλί : Το πορτοκαλί είναι το χρώμα της ευτυχίας. Προξενεί αίσθηση ζεστασιάς και αισιοδοξίας , ενώ υποσυνείδητα συνδέεται με το φαγητό γι αυτό προξενεί και ένα αίσθημα ασφάλειας. Το πορτοκαλί επίσης αυξάνει την όρεξη σας για φαγητό!
Κίτρινο: Το κίτρινο έχει πολύ θετική επίδραση πάνω σας αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σε μεγάλα χρονικά διαστήματα προκαλεί εκνευρισμό.Γαλάζιο και πράσινο : Τα χρώματα της απόλυτης ηρεμίας και χαλάρωσης γιατί υποσυνείδητα συνδέονται με την θάλασσα και τη φύση. Η χρήση αυτών των χρωμάτων θα σας φέρει γαλήνη και ξεκούραση. Το μπλε θα σας κόψει την όρεξη για φαγητό μιας και κανένα φαγητό στη φύση δεν έχει το χρώμα του!
Ροζ : Το ροζ σας εμπνέει ηρεμία και αθωότητα. Όταν είστε περιτριγυρισμένοι με ροζ και αποχρώσεις του ροζ σας είναι αδύνατο να θυμώσετε!
Μοβ : Το σοφιστικέ χρώμα! Το μοβ θεωρείται το χρώμα που ενθαρρύνει την σκέψη σας και εμπνέει καινούριες ιδέες!
Κόκκινο το παρεξηγημένο : Το κόκκινο θεωρείται ένα συναρπαστικό χρώμα αλλά παράλληλα μπορεί να σας δημιουργήσει αρκετές δυσκολίες στον ύπνο και στην χαλάρωση! Είναι ιδανικό για φάσεις στις οποίες βιώνετε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας γιατί σας εμπνέει και σας ενθαρρύνει. Σε μακροχρόνια χρήση το κόκκινο όμως σας κάνει επιθετικούς ενώ παράλληλα αυξάνει τον μεταβολισμό άρα και την ενέργεια σας.

Εσείς αποφασίζετε για το χρώμα που σας εκφράζει και σας τονώνει την διάθεση. Εάν νιώθετε άβολα σε κάποιο χώρο στον οποίο περνάτε πολλές ώρες δώστε σημασία στα χρώματα που υπάρχουν σε μεγάλη ποσότητα σε αυτό το χώρο. Πολύ πιθανό να ευθύνονται για την αρνητική επίπτωση που ο χώρος αυτός έχει σε εσάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: