Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν θέλω να γίνω καλύτερος από κανένα.

Θέλω να γίνομαι καλύτερος από το χθεσινό εαυτό μου.

Υπάρχουν άνθρωποι που στο πρόσωπό τους βλέπεις την επιτυχία, τη χαρά της δημιουργίας, την ευτυχία. Στην εμφάνισή τους, στην εργασία τους βλέπεις ανθρώπους με τους οποίους θα 'θελες να μοιάσεις. Βλέπεις πως, ό,τι και αν φορούν, είναι ταιριασμένο επάνω τους. Αισιόδοξοι στις κουβέντες τους, αλλά προσεκτικοί και θετικοί στη συμπεριφορά τους. Στην εργασία τους εργάζονται με κέφι. Έχει γίνει πίστη τους ότι στο πρόσωπό τους εκπροσωπείται ολόκληρο το κράτος, αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ότι απ' αυτούς εξαρτάται η επιτυχία της εταιρίας ή της επιχείρησης, αν είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Κάνουν το παν, για να σας εξυπηρετήσουν και επιδιώκουν να φύγετε από κοντά τους ευχαριστημένοι.

Έχουν σαφή επίγνωση της αποστολής τους, γνωρίζουν τέλεια την εργασία τους, είναι μεθοδικοί και οργανωτικοί στις ενέργειές τους, αναπτύσσουν την αναγκαία πρωτοβουλία, ενεργούν με ταχύτητα και αυτοπεποίθηση και φέρονται με ευστροφία, ανιδιοτέλεια, ευπρέπεια και εντιμότητα.
Αλήθεια, πόσο αλλιώτικος θα ήταν ο κόσμος, αν ο καθένας μας στην εργασία που κάνει ήταν υπόδειγμα προς μίμηση! Η νοικοκυρά στο νοικοκυριό της! Να είναι απαράμιλλη. Ο εργάτης στο εργοστάσιο! Να είναι άφθαστος. Ο δάσκαλος να είναι ο εμπνευστής και ενθουσιώδης ζηλωτής. Επιδίωξή του, να δημιουργεί καθημερινά αξέχαστες θετικές εμπειρίες στους μαθητές του.

Να θυμάται ότι μπροστά του έχει 20 -30 ψυχές, που ζουν από την αναπνοή του. Να σκέπτεται ότι οι μαθητές του και οι μαθήτριές του είναι τόσο ιεροί όσο και τα ʼγια των Αγίων. Φαντάζομαι το δάσκαλο και μαζί μ' αυτόν το γονιό και κάθε επαγγελματία, που συναναστρέφεται ανθρώπους, να είναι τόσο δοσμένος στο έργο του, ώστε να μοιάζει με τον ασκεπή ιερέα που προχωράει προς την ωραία πύλη, κρατώντας στα χέρια του τ' ʼχραντα Μυστήρια.
Πιστεύω ότι εκείνη την στιγμή ο ασκεπής ιερέας είναι ολοκληρωτικά δοσμένος στο έργο του. Προορισμός του να φθάσει στην Αγία Τράπεζα με τα άχραντα μυστήρια.

Ας κάνουμε τον εαυτό μας καλό παράδειγμα για μίμηση. Είτε νέοι είμαστε, είτε γονείς είμαστε, είτε ασκούμε ένα επάγγελμα, ας αγωνιζόμαστε κάθε μέρα να ξεπερνάμε τον καλό χθεσινό εαυτό μας. Ας εφαρμόζουμε όσο το δυνατό περισσότερο την αρχή: "Δεν θέλω να γίνω καλύτερος από κανένα. Θέλω να γίνομαι, κάθε μέρα, καλύτερος από τον χθεσινό εαυτό μου".
Αυτό που έχει σημασία είναι να κάνει ο καθένας μας, ακόμα και το παραμικρό έργο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί πρέπει να ξέρουμε, ότι από τη στιγμή που θα πάψουμε να τείνουμε να γίνουμε καλύτεροι, θα πάψουμε να είμαστε καλοί.

Γι' αυτόν που θα υιοθετήσει τη φιλοσοφία να γίνεται κάθε μέρα καλύτερος από το χθεσινό εαυτό του, το έργο θα είναι σκοπός της ζωής του. Θα προσπαθεί με προσοχή, με ακρίβεια, με φρόνηση, αλλά και με τόλμη, να βελτιώνει όλο και πιο πολύ την εργασία του. Θα σταματήσει να διαμορφώνει τη ζωή του, με γνώμονα την ανάγκη του να είναι καλύτερος από κάποιον άλλο. Θα εξετάσει καλύτερα το σκοπό του στη ζωή και μετά θα νιώσει την εσωτερική γνώση ότι έχει όλα όσα του χρειάζονται αυτή τη στιγμή, από πλευράς ταλέντου και ευκαιριών, για να δημιουργήσει το θαύμα που επιζητεί στη ζωή του. Δεν θα επιτρέψει στην καθημερινότητα να τον αποσπάσει από ό,τι είναι ουσιαστικό στη ζωή του.


του Πρεσβυτέρου π. Ιωάννη Γρατσούνα, εκπαιδευτικού.